Ι. Ρέτσος: Ο τουρισμός δίπλα στις τοπικές κοινωνίες ο νέος στρατηγικός στόχος

To δημόσιο διάλογο για μια σειρά θεμάτων, που συνδέουν τον τουρισμό με τις τοπικές κοινωνίες ανοίγει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Όπως είπε σήμερα Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ.Γιάννης Ρέτσος, στόχος της νέας στρατηγικής του ΣΕΤΕ είναι η ολιστική βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, με στόχο ο τουρισμός να είναι δίπλα και κοντά ζτις τοπικές κοινωνίες.

Μέσω του διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σκοπός είναι να βρίσκοντα κοινά αποδεκτές λύσεις, ώστε ο τουρισμός να είναι ο πυλώνας ανάπτυξης και απασχόλησης.

Αρχικά έμφαση θα δοθεί στην ενδυνάμωση της σύνδεσης της αγροδιατροφής και των πολιτιστικών στοιχείων της κάθε περιοχής με τον τουρισμό.

Ήδη στον ΣΕΤΕ έχουν συσταθεί 12 εξειδικευμένες ομάδες εργασίας, που θα καταθέσουν σύντομα αναλυτικές προτάσεις για μια σειρά ζητημάτων, όπως είναι η διασύνδεση της αγροδιατροφής με τον τουρισμό, η ανάδειξη των πολιτιστικών χαρακτηριστικών κάθε περιοχής, η προώθηση του θαλάσσιου τουρισμού, του συνεδριακού, του οδικού τουρισμού και άλλα.

Η φέρουσα ικανότητα του κάθε προορισμού θα βρεθεί στο επίκεντρο με στόχο, όπως είπε ο κ.Ρέτσος όχι να υπάρξουν απαγορεύσεις, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά να βελτιωθούν οι υποδομές και οι προορισμοί να μπορούν να δέχονται τους αυξημένους αριθμούς τουριστών.

Η Ελλάδα συνολικά, όπως τόνισε δεν είναι κορεσμένος προορισμός, και υπάρχουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω στοχευμένη ανάπτυξη, που θα αποφέρει ωφέλη στς τοπικές κοινωνίες.

Έμφαση, επίσης, θα δοθεί σε εκπαιδευτικά προγράμματα για τη βελτίωση των δεξιοτήτων στους εργαζόμενους και στους επαγγελματίες στον τουρισμό.

Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις για την εφετινή χρονιά, είπε ότι όλα συγκλίνουν ότι οι αφίξεις (μαζί με τα 2-2,5 εκατ. αφίξεων της κρουαζιέρας) θα προσεγγίσουν τα 28,5 εκατομμύρια, ωστόσο στα έσοδα ενδέχεται να μην προσεγγισθεί ο στόχος των 14,5 δις. ευρώ, αλλά να περιορισθούν στα επίπεδα των 14 δις.ευρώ, λόγω του ότι υστερεί η η μέση κατά κεφαλή δαπάνης.

Τέλος, ο κ.Ρέτσος ανήγγειλε την παρουσία του ΣΕΤΕ στος Βρυξέλλες μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να είναι κοντά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Εξωστρέφεια, συνέργειες και βιώσιμη ανάπτυξη.

Αυτό είναι το τρίπτυχο που χαρακτηρίζει τις κύριες κατευθύνσεις στις οποίες θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η ανανεωμένη στρατηγική του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, όπως την παρουσίασε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Α. Ρέτσος, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου.

Ο κ. Ρέτσος δήλωσε σχετικά: «Ο τουρισμός με σταθερά αυξητικό ρυθμό αποτελεί την κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας. Συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας, δημιουργεί ανάπτυξη στην περιφέρεια, στηρίζει τα οικογενειακά εισοδήματα. Καταβάλλει εισφορές και φέρνει κατανάλωση. Επενδύει, ενώ παράλληλα βελτιώνει υποδομές και υπηρεσίες. Είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα. Για ένα νέο κύκλο μεγάλων επιτυχιών. Συνεχίζουμε, ακόμα πιο συστηματικά, με αυτοπεποίθηση, ωριμότητα, εξωστρέφεια και ρεαλισμό. Οι στόχοι μας για το επόμενο διάστημα είναι συγκεκριμένοι και ξεκάθαροι και ήδη δουλεύουμε συστηματικά για αυτούς. Να ανέβει ο ελληνικός τουρισμός ακόμα πιο ψηλά, με όπλο μας την ενότητα του κλάδου και την εργασιακή ειρήνη. Να πετύχουμε τις μεγαλύτερες δυνατές συνέργειες για να μπορέσουμε να αναδείξουμε την ισχυρή κοινωνική διάσταση του τουρισμού. Να ανταποδώσουμε στην ελληνική κοινωνία το μέρισμα που της αναλογεί».

ΠΗΓΗ: www.tornosnews.gr

Νέα διάκριση για τη Louis Hote…

28 Ιανουαρίου, 2019

Mε το βραβείο «Treasures of the Greek Tourism», στην κατηγορία «Οι υγιέστερα αναπτυσσόμενε...