Σφάλμα
  • [OSYouTube] Alledia framework not found

Σε ξεχωριστή απόδειξη ο φόρος διαμονής !!!

Παραστάσεις στους θεσμούς από το ΞΕΕ...

Με ξεχωριστή απόδειξη θα πληρώνουν οι τουρίστες τον φόρο διαμονής, σύμφωνα με όσα θα προβλέπει η ερμηνευτική εγκύκλιος για την εφαρμογή του φόρου, η οποία θα κυκλοφορήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα προβλέπεται καμία εξαίρεση, όπως λόγω χάρη σε πολλές χώρες του εξωτερικού που εφαρμόζεται, όπου εξαιρούνται του φόρου διαμονής, οι ταξιδιώτες που μένουν σε ξενοδοχεία για επαγγελματικούς λόγους (π.χ. Γερμανία), ούτε στην διοργάνωση συνεδρίων, που η χώρα μας και οι επαγγελματίες, καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες, για την προσέλκυσή τους. Έτσι ο πελάτης θα καλείται να πληρώσει την διαμονή του σε μια απόδειξη του ξενοδοχείου, ή ο tour operator μέσω τιμολογίου, και ο πελάτης αποκλειστικά, σε ξεχωριστή απόδειξη, ο τύπος της οποίας μένει να καθοριστεί, θα πληρώνει το φόρο διαμονής.

Όπως είναι γνωστό ο φόρος διαμονής θα επιβάλλεται ανά διανυκτέρευση ανά δωμάτιο σε όλα τα ξενοδοχειακά καταλύματα και θα ανέρχεται σε: € 0,50 σε μονάδες ενός ή δύο αστέρων, € 1,50 σε μονάδες τριών αστέρων, € 3,00 σε μονάδες τεσσάρων αστέρων και € 4,00 σε μονάδες πέντε αστέρων.

Παράλληλα προβλέπεται και η επιβολή φόρου διαμονής σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα (κατηγορία μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων του Ν. 4276/2014). Στην περίπτωση αυτή το ύψος του φόρου ανέρχεται σε € 0,50 ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση βάσει του άρθρου 72 του Ν. 4472/2017. Αξίζει, ωστόσο, να επισημανθεί ότι στην Ελλάδα η υπηρεσία διαμονής επιβαρύνεται ήδη, βάσει του άρθρου 24 του Ν.Δ. 3033/1954 με τέλος παρεπιδημούντων, το οποίο υπολογίζεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις ως ποσοστό (0,5%) επί του μισθώματος κλίνης υπέρ των ΟΤΑ. Ουσιαστικά ο φόρος διαμονής και τα τέλη παρεπιδημούντων έχουν την ίδια στοχοθεσία, επιβαρύνουν την υπηρεσία διαμονής και είναι δυνατό να εγείρουν ζήτημα διπλής φορολόγησης (ή υπερφορολόγησης) του ίδιου υποκείμενου φόρου.

Παραστάσεις στους θεσμούς

tsakiris georgios xee ksd copyright 0465

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης

Όπως δήλωσε χθες στην παρουσίαση ο Γιώργος Τσακίρης, το ΞΕΕ θα αποστείλει στους την μελέτη, η οποία αποδεικνύει ότι το οικονομικό αποτέλεσμα του μέτρου θα είναι αρνητικό για την ελληνική οικονομία, αφού τα έσοδα που θα προκύψουν, θα υπολείπονται σημαντικά του κόστους. Μάλιστα ο κ. Τσακίρης, σε μια αποστροφή του λόγου του είπε χαρακτηριστικά: «στην κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται η χώρα μας μετά από 8 χρόνια κρίσης απαιτούνται ορθολογικές λύσεις. Οι όποιες λύσεις, φόροι και μέτρα αποφασίζεται να θεσμοθετηθούν, επιβάλλεται να συνοδεύονται και από μελέτες των συνολικών επιπτώσεων τους στην οικονομία και την κοινωνία».

Αντίστοιχη νύξη για ενημέρωση των θεσμών έκανε και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος.

Ολόκληρη η μελέτη της Grant Thornton σε pdf, εδώ.

Λόγω του εξαιρετικού ενδιαφέροντος του θέματος, δημοσιεύουμε ξανά τις τοποθετήσεις των κ.κ. Τζιάλλα, Ρέτσου και Τσακίρη, στην χθεσινή παρουσίαση της μελέτης της Grant Thornton για τις επιπτώσεις από τον φόρο διαμονής.

FaLang translation system by Faboba

22 Μαϊος, 2019

13 Μαϊος, 2019

10 Μαϊος, 2019