ΠΟΞ: Ανάγκη να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά

Τους λόγους που πρέπει να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, διατυπώνει σε επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, την οποία κοινοποιεί στην υπουργό Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.

Το κείμενο της επιστολής έχεις ως εξής:

«Προς

κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, Υπουργό Οικονομικών
Κοινοποίηση : κα. Έλενα Κουντουρά, Υπουργό Τουρισμού

Κύριε Υπουργέ,

Η εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, αποτελεί άσκηση δικαιώματος της χώρας μας που προβλέπεται ρητά από Ευρωπαϊκή Οδηγία (2006/112 ΕΚ) και

•  συνιστά ανταγωνιστικό ισοδύναμο απέναντι στα μειονεκτήματα που δημιουργεί η εδαφική ασυνέχεια,
  •  Αποτελεί παράγοντα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του νησιωτικού τουριστικού προϊόντος,

το κυριότερο δε

• Συμβάλει σημαντικά στην προσπάθεια παραμονής των κατοίκων στα νησιά.

Όπως προέκυψε και από επίσημα στοιχεία, τα οποία κυκλοφόρησαν και στον τύπο, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις δύο (2) πρώτες ομάδες νησιών δεν επέφερε μέχρι σήμερα κανένα ουσιαστικό δημοσιονομικό όφελος. Αντιθέτως είχε δυσμενέστατες συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες, τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις. Είναι αντικειμενικά βέβαιο πως αντίστοιχα αρνητικά αποτελέσματα θα προκαλέσει τυχόν κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και στα υπόλοιπα 32 νησιά. Δεν πρέπει μάλιστα να λησμονούμε πως στα ανωτέρω νησιά περιλαμβάνονται και αυτά που έχουν πληγεί από το προσφυγικό και τα οποία, όπως έχουμε κατ΄επανάληψη επισημάνει, χρειάζονται την έμπρακτη στήριξη της πολιτείας.

Η απόφαση για επ΄αόριστον αναστολή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα υπόλοιπα 32 νησιά είναι απόλυτα επιβεβλημένη. Παράλληλα όμως θα πρέπει να αποτελέσει και το πρώτο βήμα στην προσπάθεια αφενός να μειωθούν οριζόντια οι συντελεστές ΦΠΑ στα επίπεδα του ανταγωνισμού και αφετέρου να επαναφερθούν-επεκταθούν οι μειωμένοι συντελεστές και στα υπόλοιπα νησιά.

Με εκτίμηση,

Γρηγόρης Τάσιος
Πρόεδρος».

Νέα διάκριση για τη Louis Hote…