Πτώση της κρουαζιέρας στην Ελλάδα το 2017 με την Κέρκυρα να διατηρεί τη 2η θέση σε εισπράξεις

Μείωση και στα έσοδα κατά 6,4%, με 7 λιμάνια να συγκεντρώνουν το 92% των εσόδων

Συρρίκνωση παρουσίασε ο τομέας της κρουαζιέρας στην Ελλάδα, τόσο σε επιβάτες, όσο και σε αφίξεις κρουαζιερόπλοιων σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς καταγράφηκαν συνολικά, 3.271 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, όταν το 2016 είχαμε 4.093 αφίξεις, ενώ οι επισκέψεις επιβατών κατά την ίδια περίοδο άγγιξαν τις 4.600 χιλ., έναντι 5.053 χιλ. το 2016.

Όπως επισημαίνει με δημοσίευμά της η εφημερίδα Κερκυραϊκή Άποψη, από τη συμπληρωματική έρευνα προέκυψε ότι το 90,5% των επιβατών ήταν διερχόμενοι επισκέπτες, οι οποίοι κατά μέσο όρο πραγματοποίησαν 1,5 στάσεις σε ελληνικά λιμάνια, όσες και το 2016.

Το 2017 αντιστοίχως, οι συνολικές εισπράξεις από επιβάτες κρουαζιέρας μειώθηκαν κατά 6,4% σε σύγκριση με το 2016 και ανήλθαν στα 476 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 48,6 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβάνονται στα καταγραφόμενα στοιχεία από την Έρευνα Συνόρων, καθώς αφορούν ταξιδιώτες που αναχώρησαν από την Ελλάδα (last port), ενώ 427,7 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύουν πρόσθετα έσοδα που καταγράφονται στη συμπληρωματική έρευνα.

Να σημειώσουμε ότι το κυριότερο λιμάνι από πλευράς εισπράξεων κρουαζιέρας είναι το λιμάνι του Πειραιά, με συμμετοχή 46,2% επί του συνόλου, ενώ ακολουθούν το λιμάνι της Κέρκυρας και της Μυκόνου, με 14,7% και 8,8% των εισπράξεων, αντίστοιχα.

Ενώ αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι οι επτά σημαντικότεροι λιμένες αφίξεως κρουαζιερόπλοιων καλύπτουν το 92% των συνολικών εισπράξεων από κρουαζιέρες και το 88,3% των συνολικών επισκέψεων επιβατών.

Σε ότι αφορά τώρα τις συνολικές διανυκτερεύσεις εκτός κρουαζιερόπλοιων, αυτές αυξήθηκαν κατά 13,2% και διαμορφώθηκαν στις 4.611 χιλ. διανυκτερεύσεις, αντίστοιχα, οι συνολικοί επιβάτες κρουαζιέρας για την εξεταζόμενη περίοδο εκτιμώνται σε 3.055 χιλ., παρουσιάζοντας μείωση κατά 9,9% σε σύγκριση με το 2016, γεγονός που επηρέασε αρνητικά τη διαμόρφωση των εισπράξεων από την κρουαζιέρα.

Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος διεξάγει από το 2012 συμπληρωματική έρευνα στον τομέα της κρουαζιέρας, με σκοπό τον εμπλουτισμό των στατιστικών στοιχείων που αντλούνται από την Έρευνα Συνόρων, ενώ ακολουθώντας την παγιωμένη πλέον μεθοδολογία, για το 2017, συλλέχθηκαν από 16 ελληνικούς λιμένες λεπτομερή στοιχεία, τα οποία κάλυψαν το 88,2% των συνολικών αφίξεων κρουαζιερόπλοιων στη χώρα.

ΠΗΓΗ: http://www.corfupost.gr

Συνάντηση οργανωτικής ενόψει τ…

06 Αυγούστου, 2018

Τις προτεινόμενες ενότητες της φετινής εκδήλωσης αναστοχασμού για τον κερκυραϊκό τουρισμό...